jueves, 15 de mayo de 2014

Animació lectora sobre M.Dolors Pellicer



    L'animació lectora que hem fet a classe tracta sobre la poesia de Dolors Pellicer, i està basada en cinc llibres d'aquest gènere. La nostra animació destaca les obres més rellevants de l'autora, ja que com a futures mestres, volem fomentar l'ús de la poesia a l'aula d'educació infantil. Ací us deixem una sèrie d'activitats que podran ajudar-vos en la pràctica docent.



    Mireu xiquets i xiquetes. Qui està ací? Crec que és un trobador i ens vol dir alguna cosa!! A veure que ens conta.

 TROBADOR

Ara per honrar
a Dolors Pellicer
un munt de coses
anem a fer.
Poseu-vos en rogle
pareu atenció
no feu trampes,
que us envie al racó.
En rimes i rialles
corre i no et caigues,
amb la selva en vers
vigila si et perds,
a versos de tres sabors
cara de sucre i amargor,
en versos diversos
Mateu ens conta a tots
i per acabar la jugarrina,
qui l’arrima, l’endevina.


PROVA 1: Rimes i rialles

    La mestra llig la poesia “Vola alegre la gavina” (p. 76) del llibre Rimes i rialles, per a que tothom l’entenga. Després, explica que mentres es recita la poesia el xiquets, formant un rogle, han de caminar seguint el ritme que marca la poesia, i quan la mestra recite el vers “s’atura enmig del cel” els xiquets han de deixar de caminar i donar mitja volta i quan recite el vers “per a fer-li una carícia” el xiquets han de fer cosquerelles al company de davant. Cada vegada es canviarà el ritme de la poesia, per a fer-la ràpida, espaiet i normal. 


    Altra activitat que podem dur a terme és amb la poesia “Jo vull riure” (p. 20) que també està en Rimes i rialles. Aquesta activitat consisteix a que cada vegada que aparega la paraula “riure” a la poesia els xiquets han de riure fent “jajaja”, “jejeje” o com vulguen. La mestra serà l’encarregada de llegir la poesia i farà parades quan aparega la paraula “riure” per a donar temps als xiquets de riure. 


PROVA 2: La selva en vers

    La mestra fa una presentació llegint la poesía "Un tigre atribolat" del llibre de "La selva en vers" d'on surt el personatge d'aquesta activitat.

     En primer lloc, la mestra llegeix tota la poesia “Poll i puça” (p.56) del llibre "La selva en vers", parant atenció en l’entonació i amb un ritme tranquil perquè tots l’entenguen.

     Després, es llegirà la primera estrofa una vegada, i quan es repetisca, el primer grup l’haurà de representar amb mímica. Amb aquest procés, es llegiran i representaran les cinc estrofes que formen aquest poema.


PROVA 3: Versos de tres sabors

En primer lloc, la mestra, disfressada de bruixa, fa la seua presentació llegint la poesia "Les bruixes de la muntanya" que està treta del llibre "Versos de tres sabors".



Comencem l’activitat dient que la bruixa té tres pocions amb tres sabors diferents que són: llima, xocolata i sal. La mestra recita la poesia "Roda la mola" del llibre "Versos de tres sabors" i cada grup de xiquets (depenent de la quantitat de xiquets que hi haja) elegiran una de les tres pocions sense que sapiguen el que hi ha dins. Segons el que isca de les pocions repetiran la poesia que recita la mestra "Roda la mola" però l’hauran de recitar amb cara d'amargor si és llima, amb veu dolça si és xocolata i amb "salero" si és sal.


PROVA 4: Versos diversos

     La mestra entra al mig del rogle format pels alumnes fent soroll de rellotge i a continuació recita la poesia del seu personatge, treta del llibre “Versos Diversos”.
Com que tots els xiquets estaven allí perquè estaven jugant el rellotge els proposa un nou joc, però abans de començar s’ha d’assegurar que tots els xiquets saben comptar fins a deu.
Una vegada comprovat comença el joc, els xiquets han de moure’s per tot l’espai disponible mentre compten fins a deu i en acabar la mestra s’atura davant d’un d’ells i li pregunta; de què parlàvem Mateu? Aquest ha de dir una ordre o acció que tots farem mentre tornem a dir la poesia, i així successivament. Algunes accions que poden sorgir durant l’activitat són: caminar amb els peus junts, corrent com si estigueren bojos, a la pota coixa, en parelles... Aquesta poesia també està treta del llibre “Versos Diversos” de Mª Dolors Pellicer.

(Les poesies d'aquesta activitat no tenen títol)


PROVA 5: Qui la rima l'endevina

En primer lloc, la mestra selecciona algunes de les endevinalles del llibre "Qui la rima, l'endevina", tenint en compte l’edat dels seus alumnes. Una vegada seleccionats aquells poemes que els resulten més fàcils d’endevinar, posem als xiquets i xiquetes en rogle i la mestra s’hi ha de col·locar al mig perquè tots la puguen veure i escoltar.
Comencem l’activitat recitant un dels poemes inacabats i els nostres alumnes han d’acabar-lo trobant una paraula que rime i que tinga relació amb les pistes que ens ha donat la poesia. Per exemple:

Ni de palla, ni de fusta,
d’argamassa i taulellets
és la casa que al mig del bosc
ha salvat ......................................

(Els tres porquets)    



    Ací acaba la nostra animació. Esperem que us haja agradat i, a més, que us haja servit per a treballar a l'aula.

No hay comentarios:

Publicar un comentario